Ingrediente

3-4 fő
400 g făină
250 g unt (parţial poate fi înlocuit cu untură)
130 g zahăr pudră
1pachet de zahăr vanilat
2gălbenuşuri
1-2linguri smântână de 20%
 un pic de sare
 Pentru umplutură:
4mere mai mari
 sucul şi coaja unei lămâi
3linguri de zahăr
2linguriţe de măcinătură de vanilie
2linguriţe de scorţişoară
2linguri amidon alimentar
100 g nucă
 smântână dulce (max. 100 ml)
 zahăr brun
1ou pentru ungerea aluatului
  • medie
  • multă

Reţete asemănătoare

Tartă de mere cu cremă de nuci

  • Tarta_de_mere_cu_crema_de_nuci

Mai întâi, pregătim aluatul, fiindcă trebuie să se odihnească cel puţin o oră. Punem într-un vas făina, zahărul, zahărul vanilat şi sarea. Adăugăm untul tăiat cubuleţe şi începem să amestecăm cu palma. Când începe să se formeze şi devine fărâmicios, adăugăm ouăle şi smântâna. Din acest moment, putem frământa aluatul cu toată puterea. Îl frământăm, până când devine uniform. E posibil să mai necesite un pic de făină. Este gata, când putem forma o sferă şi ne-a curăţat degetele de resturile de aluat lipicios. Îl împachetăm în folie de plastic şi-l punem în frigider.
Cât timp se odihneşte, pregătim umplutura: decojim si radem merele pe gaura mare a răzătoarei. Le stropim cu suc de lămâie şi radem peste ele şi coaja de lămâie. Le presărăm cu zahăr, scorţişoară, amidon şi le amestecăm. E nevoie de amidon, ca să absoarbă lichidul din mere, pentru ca sucul de mere şi de lămâie să nu înmoaie blatul. Tocăm nuca, dar pot să rămână şi bucăţi mai mari, nu trebuie mărunţit de tot. Amestecăm cu puţin zahăr brun şi scorţişoară, apoi adăugăm atâta smântână dulce, cât să acopere nuca. Nu trebuie să înoate bucăţi de nucă în lapte. Smântâna dulce are rolul de a ţine laolaltă ingredientele. Fierbem totul la foc mic, timp de câteva minute.
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt o formă de tartă de 28 cm, apoi o presărăm cu făină. Presărăm un pic de făină pe masă, întindem aluatul la o grosimea de 5 mm. Tăiem un disc mai mare, decât forma de copt. Aşezăm aluatul peste formă, trăgându-l peste margine, fiindcă vom acoperi totul. Ungem aluatul cu crema de nuci, apoi urmează merele. Întindem restul aluatului şi tăiem un disc de mărimea formei de copt, asta fiind partea superioară. Trage, peste asta marginile aluatului de jos şi le lipim la margine. În timpul coacerii se formează aburi în interiorul tartei, de aceea se obişnuieşte să se facă găuri pe aluat sau să se împungă bine cu furculiţa. Ungem tarta cu oul bătut, ca să fie frumoasă, după care o punem în cuptor. În circa 40 de minute e gata.

Scrieţi un comentariu!