Plăcintă de Crăciun cu patru straturi

Preparare

Aluatul de bază:
În laptele cald adăugăm o lingură de zahăr și mărunțim în el un cubuleț de drojdie. Lăsăm să acționeze. Într-un vas amestecăm făină de orz cu zahărul din trestie de zahăr, adăugăm untul topit și aluatul dospit. Frământăm cu mâinile până obținem un aluat nelipicios. Acoperim cu folie pentru alimente și cu un prosop de bucătărie. Lăsăm la dospit. Între timp ne pregătim umpluturile conform instrucțiunilor. Împărțim aluatul în cinci părți. Întindem prima parte pe tavă, o ungem cu umplutura de mac; următorul strat de aluat îl ungem cu dulceață, apoi strat de aluat – cu crema de nucă, apoi strat de aluat – cu crema de brânză. Din ultima parte a aluatului facem benzi subțiri și le aranjăm pe deasupra păcintei. Ungem cu unt topit și gălbenuș. Coacem la 170 de grade, cca 40 de minute.
Cu laptele fierbinte turnăm peste restul ingredientelor și le amestecăm bine.
Într-un vas amestecăm toate ingredientele.

Foto: Katalin Sándor

înapoi la listă