Galette Cu Pere De Iarnă, Și Sos De Caramel

Medie
Ieftin
Multă

Preparare

Facem un aluat fraged din ingrediente. E important ca untul să fie rece ! Amestecăm cu robotul făina şi untul rece, apoi adăugăm ouăle, sarea şi zahărul. Dacă s-a format aluatul, îl scoatem pe o planşă dată cu făină şi-l frământăm cu mişcări rapide, apoi îl acoperim cu folie şi-l punem în frigider să se odihnească. Între timp, topim 60 g de unt şi facem unt brun. Încingem untul la foc mediu, până când se închide la culoare şi va avea miros de alune. Îl luăm de pe foc şi adăugăm seminţele din batonul de vanilie. Scoatem aluatul din cuptor şi-l întindem pe planşa dată cu făină, până când obţinem o foaie de 2-3 mm grosime. Îl înfăşurăm pe sucitor şi-l aşezăm pe suprafaţa de copt. Feliem subţire perele, apoi le punem în straturi pe aluatul întins astfel încât să lăsăm o margine liberă de circa 10 cm. Presărăm puţină sare şi zahăr brun peste fructe, apoi le stropim cu untul vanilat topit. În final, întoarcem marginile peste fructe, cu o lăţime de 5-6 cm. Ungem aluatul cu ou bătut cu apă, apoi coacem prăjitura la 190 de grade, timp de 40 de minute. După ce o scoatem din cuptor, aşteptăm să se răcească un pic, apoi o feliem şi o servim. Pentru sos, încălzim smântâna într-o oală mică, adăugăm seminţele de vanilie şi le lăsăm la o parte. Într-o altă cratiță, caramelizăm zahărul. Când zahărul devine chihlimbariu, adăugăm smântâna vanilată. Le amestecăm pe foc mediu, până când zahărul se topeşte, apoi adăugăm untul şi sarea. Lăsăm sosul să se răcească şi, la servire, îl punem cu lingura peste galette.

înapoi la listă