Budincă De Orez

Ușor
Ieftin
Multă

Preparare

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade. Despicăm batonul de vanilie, scoatem seminţele şi le amestecăm cu laptele, adăugăm şi batonul de vanilie, apoi le fierbem la foc redus, cu orezul. În 25-30 de minute, orezul se înmoaie şi absoarbe mare parte din lapte. Amestecăm din când în când. Când orezul e moale şi laptele s-a îngroşat, o luăm de pe foc, scoatem batonul de vanilie şi adăugăm smântâna dulce, zahărul, zahărul vanilat, sarea, gălbenuşurile şi scorţişoara. Punem înapoi oala pe foc şi o încălzim (fără să fiarbă). Împărţim amestecul în şase forme termorezistente, pe care le punem într-o tavă adâncă, în care turnăm apă fierbinte, cât să ajungă la jumătatea formelor. Le punem în cuptor şi le coacem timp de 15 minute, până când se întăreşte amestecul. Le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se odihnească cel puţin 15 minute, înainte să le adăugăm stratul de zahăr caramelizat. Pentru asta, presărăm câte o lingură de zahăr peste fiecare formă de budincă şi le caramelizăm cu flacără deschisă. Operaţiunea poate fi efectuată şi în cuptor, în acest caz, formele trebuie aşezate aproape de grill, iar caramelizarea nu va fi la fel de uniformă, ca în cazul torţei de bucătărie. Budinca poate fi servită şi călduţă, dar cel mai bine este s-o punem în frigider pentru una-două ore, înainte de caramelizare. Peste stratul de zahăr caramelizat, putem să punem şi zmeură.

înapoi la listă