TV Paprika Logo

Supă De Usturoi

Medie

Preparare

Usturoiul pisat se împarte în două. Jumătate se călește în oala în care a fost încins uleiul și untul. Se adaugă un litru de apă și se lasă la fiert. Apoi se adaugă sare, vegeta opțional și restul de usturoi după gust. Când apa clocotește se sparg deasupra 6 ouă, ușor, ca la ochiurile românești. Se lasă la fiert câteva minute cât să fie ouăle tari. Separat, se amestecă făina cu laptele, cu oul rămas întreg și cu smântâna. După ce este luată de pe foc, supa se drege cu acest amestec. Se mai adaugă 1-2 linguri de oțet și pătrunjel verde tăiat mărunt. Se gustă de sare și piper”Și” voila” Zupa-i gata! Rapidă, proaspătă, hrănitoare, gustoasă și aspectuoasă. Descriere: Rețeta se numește „Supă de usturoi” sau „Zupa aita” (ardelenește, zupa=supă și ai=usturoi) și este o supă care pe mine m-a impresionat foarte tare prin simplitatea, gustul bun și efectul pe care l-a avut ori de câte ori am servit-o la musafiri. Sper că și de data aceasta să fie la fel. E o mâncare tradițional ardelenească. Ca toată mâncarea ardelenească, e și foarte hrănitoare. E și normal cu ouă, lapte, smântână și usturoi, însă cu excepție de la faptul că la mâncărurile ardelenești se trudește și se transpiră lângă sobă, aceasta se prepară relativ ușor. Probabil că demult, tare demult, într-o vreme în care nu existau frigidere s-a născut din necesitatea de a avea repede pe masă o mâncare proaspătă, caldă, bună, sănătoasă și hrănitoare. Se face atât de repede încât femeia, atunci când se întorcea cu soțul la prânz, de la munca câmpului, până când acesta desprindea calul de la căruță și îl ducea în grajd, avea suficient timp pentru a pregăti o „zupă” caldă. Ingredientele se găsesc la îndemână, în mod normal, în orice gospodărie din Ardeal. Și pe mine m-a salvat o dată, când având pregătită o masă, mi s-a acrit supa de tăiței din cauza legumelor lăsate în ea. La repezeală a fost salvatoare, ba chiar de un efect nescontat. Eu personal o știu de la o „neni”, dar mulți oaspeți, mai apoi, își aminteau din copilărie de „zupa aita” făcută de mamele lor, fie ei români, fie unguri din Ardeal. Pe lângă rețeta originală, eu mai intervin cu un strop de unt, poate o lingură de vegeta uneori, și o servesc cu crutoane de pâine prăjită: „Zupa aita ” a la Dante”

înapoi la listă