TV Paprika Logo

Legume De Vară La Cuptor

Preparare

Legumele se spală, se curăță și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Verdeața se spală și apoi se toacă mărunt și se păstrează în boluri separate. Se taie rondele dovlecelul și vânăta, ardeii grași se taie în sferturi iar roșioarele se lasă întregi. Acestea se pun pe un grătar neaderent, bine încins în prealabil și se întorc pe ambele părți, lăsând totuși legumele al dente (pătrunse parțial) pentru a nu se distruge vitaminele. Se pun roșiile la final deoarece pielița lor se lipește și va scoate fum. Se scot pe un platou și se stropesc cu o lingură de ulei. Separat, într-un vas încăpător, se pune uleiul la încălzit (nu încins) și se prăjesc cartofii tăiați sferturi. Se scot pe un prosop absorbant, iar în vas se pun pe rând legumele în funcție de timpul de preparare: morcovii, după 2 minute se adaugă puțină apă, apoi varza, foile de dafin și apoi se sărează puțin. Urmează ceapa, mazărea verde și ardeiul iute. Când legumele s-au înmuiat, (se încearcă cu o furculiță) se oprește focul. Într-o tavă pentru cuptor se aranjează ingredientele astfel: se pun cu o paletă cele care au fost fierte, se presară cimbru și puțin piper, se pun cartofii repartizați uniform pe suprafața tăvii, se condimentează și se adaugă busuioc și usturoi. Se adaugă jumătate din cantitatea de roșii conservate, apoi legumele la grătar și restul de conservă și se toarnă pe suprafață puțin vin și o lingură de ulei. Vasul se introduce în cuptorul încins în prealabil și se lasă aproximativ 20 de minute până se formează o crustă deasupra. Mâncarea se servește cu pătrunjel deasupra, după ce s-a răcorit, pentru a putea fi porționată.

înapoi la listă