Friptură De Vită De Sărbătoare, Cu Polenta Şi Varză De Bruxelles

Medie
Medie
Medie

Preparare

Amestecăm într-un vas cafeaua, sarea, piperul, zahărul brun, piperul de cayenne şi seminţele din batonul de vanilie. Ungem carnea cu această marinadă uscată. Aşezăm carnea într-un vas termorezistent, cu partea cu os în jos, şi o lăsăm să se odihnească timp de 30 de minute, la temperatura camerei. Preîncălzim cuptorul la 230 de grade. Punem carnea în cuptor şi o coacem timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 160 de grade şi continuăm s-o coacem 1,5-2 ore. O scoatem din cuptor şi o lăsăm pe un tocător să se odihnească cel puţin 20 de minute, înainte s-o feliem. Spălăm verzele de Bruxelles, le tăiem capetele şi scoatem frunzele exterioare deteriorate. Le tăiem în două şi le punem într-o tigaie, în ulei de măsline. Le prăjim 1 minut, apoi adăugăm usturoiul feliat şi le mai prăjim 1 minut. Adăugăm vinul roșu sau vinul alb şi le fierbem la flacără mare, până când se evaporă alcoolul. Atunci, adăugăm muştarul cu seminţe şi le fierbem doar cât să se amestece. Le asezonăm cu sare şi piper. Pentru polenta, fierbem apa, adăugăm sarea şi aşteptăm, până când începe iar să fiarbă. Adăugăm încet mălaiul şi fierbem polenta la foc mediu, timp de 5 minute, amestecând continuu. După aceea, continuăm s-o fierbem, amestecând din când în când, până când mălaiul se înmoaie şi se desprinde de peretele vasului. Luăm oala de pe foc, adăugăm untul şi brânza de oaie. Până la servire, o ţinem acoperită cu o hârtie de copt umedă deasupra, ca să nu prindă pieliţă.

înapoi la listă