Ingrediente

3-4 fő
200 g unt
200 g margarină
400 ml apă
1praf de sare
2linguri de zahăr tos
400 g făină
9-10ouă
 Pentru crema de vanilie:
350 ml lapte
150 ml frişcă lichidă
75 g zahăr
1păstaie de vanilie sau vanilie măcinată
1ou
3gălbenuşuri
40 g amidon
30 ml frişcă lichidă bătută spumă
 Fructe proaspete, pentru ornare
  • Medie
  • medie
  • multă

Reţete asemănătoare

Gogoşi franţuzeşti

  • Gogosi_frantuzesti

Untul şi margarina se pun pe foc cu apă. Când încep să fiarbă, se adaugă zahăr şi un praf de sare, apoi, toată făina şi se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă cocoloaşele.  
Când aluatul formează o bilă, se mai lasă pe foc un minut şi se amestecă, se lasă la opărit. Se adaugă la aluat ouăle cu ajutorul unui mixer de mână. Aluatul se introduce într-un poş şi se fac bile mai mari într-o tavă, iar în alta, mai mici, astfel bilele de diferite dimensiuni se vor coace uniform. Se pun la copt în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius, timp de 12-15 minute, apoi se scade temperatura la 180 de grade. Înainte să fie introduse în cuptor, se stropesc cu puţină apă, fiindcă, de la aburi, se vor ridica.
Pentru umplutură, se pun într-un bol lapte şi frişcă lichidă, se adaugă miezul de la o păstaie de vanilie (se poate introduce toată păstaia, doar trebuie scoasă după aceea) şi se pune pe plită la foc mic. Când dă în clocot, se pune deoparte. 
Gălbenuşurile şi un ou întreg se freacă cu zahăr până se fac spumă, se adaugă în două reprize amidonul. Se amestecă până se dizolvă cocoloaşele. 
La amestecul cu ouă se adaugă lapte în fir subţire, ca ouăle să nu facă şoc termic. Se amestecă încontinuu.
După aceasta se transferă totul înapoi în oală şi se pune pe foc. Se amestecă încontinuu ca să nu se ardă şi să nu facă cocoloaşe. În câteva minute, crema se va îngroşa şi va căpăta o textură potrivită. Când crema se pune la răcit, se pune o folie alimentară deasupra, pentru a nu se întări la suprafaţă. Cu un poş, se introduce crema în gogşile răcite şi se ornează cu fructe proaspete.

Scrieţi un comentariu!