Ingrediente

3-4 fő
 Pentru friptura de vită:
2 kg carne de vită cu os
2linguri ulei de măsline
2linguri de cafea măcinată
100 g zahăr brun
 seminţele din jumătate de baton de vanilie
1/2linguriţă de piper de cayenne
 sare
 piper proaspăt măcinat
 
 Pentru varza de Bruxelles:
4căţei de usturoi
1lingură de ulei de măsline
400 g varză de Bruxelles
100 ml vin roșu sau vin alb sec
1lingură de muştar de Dijon cu seminţe
 sare
 piper proaspăt măcinat
 
 Pentru polenta:
200 g mălai
1 l apă
100 g brânză de oaie
50 g unt
1linguriţă de sare
  • Medie
  • medie

Reţete asemănătoare

Friptură de vită de sărbătoare, cu polenta şi varză de Bruxelles

  • Friptura_de_vita_de_sarbatoare_cu_polenta_si_varza_de_Bruxelles

Amestecăm într-un vas cafeaua, sarea, piperul, zahărul brun, piperul de cayenne şi seminţele din batonul de vanilie. Ungem carnea cu această marinadă uscată. Aşezăm carnea într-un vas termorezistent, cu partea cu os în jos, şi o lăsăm să se odihnească timp de 30 de minute, la temperatura camerei. Preîncălzim cuptorul la 230 de grade.
Punem carnea în cuptor şi o coacem timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 160 de grade şi continuăm s-o coacem 1,5-2 ore. O scoatem din cuptor şi o lăsăm pe un tocător să se odihnească cel puţin 20 de minute, înainte s-o feliem.
Spălăm verzele de Bruxelles, le tăiem capetele şi scoatem frunzele exterioare deteriorate. Le tăiem în două şi le punem într-o tigaie, în ulei de măsline. Le prăjim 1 minut, apoi adăugăm usturoiul feliat şi le mai prăjim 1 minut. Adăugăm vinul roșu sau vinul alb şi le fierbem la flacără mare, până când se evaporă alcoolul. Atunci, adăugăm muştarul cu seminţe şi le fierbem doar cât să se amestece. Le asezonăm cu sare şi piper.
Pentru polenta, fierbem apa, adăugăm sarea şi aşteptăm, până când începe iar să fiarbă. Adăugăm încet mălaiul şi fierbem polenta la foc mediu, timp de 5 minute, amestecând continuu. După aceea, continuăm s-o fierbem, amestecând din când în când, până când mălaiul se înmoaie şi se desprinde de peretele vasului. Luăm oala de pe foc, adăugăm untul şi brânza de oaie. Până la servire, o ţinem acoperită cu o hârtie de copt umedă deasupra, ca să nu prindă pieliţă.

Scrieţi un comentariu!