Ingrediente

3-4 fő
600 g făină
20 g drojdie
50 g zahăr
250 ml apă
100 ml ulei
2ouă
1linguriţă de sare
1lingură de mac sau de seminţe de susan
  • Medie
  • ieftin
  • multă

Reţete asemănătoare

  • Baghetă

    Facem maia cu drojdie. Frământăm aluatul cu mâna sau cu robotul, apoi îl lăsăm la dospit 2,5 ore. Îi dăm formă, apoi îl lăsăm să se odihnească 15 minute, după...

    mai departe
  • Focaccia

    Amestecăm ingredientele în robotul de bucătărie, apoi lăsăm aluatul să se odihnească timp de o oră. Îl întindem puţin, îi dăm formă şi, după ce-l lăsăm să se...

    mai departe

Challah (colac împletit)

  • Challah_colac_impletit

Cernem făina într-un vas mare şi formăm o adâncitură în mijloc. Amestecăm zahărul cu drojdia şi jumătate din cantitatea de apă. Turnăm amestecul în adâncitura din  făină, apoi amestecăm până obţinem o compoziție de consistenţa smântânii. Acoperim vasul şi lăsăm amestecul să se odihnească cca. 10 minute, până când drojdia creşte. După aceea, adăugăm restul de apă, uleiul, ouăle şi sarea. Frământăm aluatul până când devine neted şi se desprinde de peretele vasului. Acoperim vasul şi lăsăm aluatul la dospit la un loc călduţ, timp de 30 de minute.
Scoatem aluatul pe masa dată cu făină, îl împărţim în două, apoi împărţim fiecare jumătate în câte 4 bucăţi egale. Le împletim într-o formă alungită sau rotundă (de sărbători), apoi aşezăm colacul într-o tavă dată cu făină, îl acoperim şi îl lăsăm iarăş la dospit, la un loc călduţ, timp de 30 de minute. Îl ungem cu ou, îl presărăm cu mac sau cu seminţe de susan şi îl coacem timp de 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Scrieţi un comentariu!